May 5, 2011

Home » , , , » Resepi Puding Roti yang Simple dan Sedap

Resepi Puding Roti yang Simple dan Sedap

Ha, kali ni saya nak berkongsi pula resepi Puding Roti yang simple banget, tapi tetap sedap sampai menjilat jari.. Kalau uols tak menjilat jari, mesti ada terkureng kat mana-mana bahan tu..ekeke.. Juz kiddin..

Kalau ikutkan dolu-dolu, saya bukanlah gemor sangat puding roti ni, pulak tu ingat nak buat puding roti ni leceh, tapi sejak jumpa resepi ni, dan bila dah buat sendiri tu, eh..eh.. rasa cam besh pulok..ekeke.. Masuk bakul angkat sendirilah pulok..kuikui.. Ok, meh kita tengok bahan-bahan apa yang diperlukan.. *Biasanya saya akan buat puding roti bila roti dah nak dekat due..kuikui.. Daripada buang roti tu, baik buat puding roti, lagi sedapp.. Lagipun membazir kan amalan syaitan..ngeee*

Puding Roti - Kali kedua buat ni..muahaha..

BAHAN-BAHAN
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu besar butter - cairkan
  • 1/4 cawan gula (equals to 50gram)
  • 235ml susu cair - nak guna fresh milk pon boleh (aritu me guna fresh milk, sedap je..)
  • 1 sudu teh esen vanilla - takde pon takpe (aritu me terlupa nak letak, sodap gak..)
  • kismis ikut suka hati (sape hantu kismis cam saya letakla banyak-banyak)

CARA-CARA
  1. Toast roti ke dalam toaster sehingga garing (saya bakar atas kuali je, takde toaster..huhuhu). Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam acuan.
  2. Tabur sedikit kismis di celah-celah dan di atas roti, kemudian tuang butter yang telah dicairkan tadi ke atas roti tersebut.
  3. Pukul telur, susu, gula dan esen vanilla sehingga sebati dan tuang ke dalam acuan yang berisi roti tadi.
  4. Tabur lebihan kismis dan biarkan adunan telur menyerap sebentar ke dalam roti.
  5. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan sehingga keperangan selama 20-25 minit dengan suhu 180 C.
  6. Angkat, hidang dan ngap..hehehe.. Sedap di makan begitu sahaja, nak lagi besh boleh makan dengan aiskrim vanilla ataupun vanilla sause.. Yang vanilla sauce ni lain entri..muahaha.. Selamat mencuba..

Ni cubaan yang pertama, terus jatuh hati..Nyum..nyum..



Nak mitak jasa baik klik like kat SINI.. Thanks ^_*

Longchamp New Year Sale,  Klik SINI

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

 

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

18 Comments
Comments

18 comments

May 5, 2011, 2:53:00 PM

heheheh maceh2 leh cuba kat dapo ada dh roti nak expired, huhuhu kismis lak cam xde ni

May 5, 2011, 3:09:00 PM

wah..kena 'tag' ni entry ni. sy pun igt nak carik resepi puding roti ni. nak terai buat sbb selama ni makan kat hotel je kan.
oke. toce toce 4 d resepi. akan di cuba kelak. hik hik :D

May 5, 2011, 3:53:00 PM

ah sedap ah sedap....

May 5, 2011, 4:26:00 PM

tak pernah lagi makan puding roti...bila la nak try buat ni...




New Entry: Tarikh majlis konvokesyen UNIMAS ke-15

May 5, 2011, 10:41:00 PM

wah..sedap neh..nak try buat gak n nk amik resepi ni..hehe

May 5, 2011, 11:33:00 PM

ohhh memang suka puding roti ni...kena buat nih:)

May 6, 2011, 8:08:00 AM

yeay kak! dni dah seminggu dok ngap puding roti hehe

May 10, 2011, 8:19:00 PM

@to all : sila..sila..sodap ni puding roti..hehe..

Anonymous
Aug 12, 2011, 10:32:00 AM

Tq for sharing the recipe. First time cuba, terus jadi mcm dlm gambar tu. Belum rasa lagi coz puasa. :-)

Anonymous
Aug 13, 2011, 4:30:00 PM

First time buat ritu, menjadi & sedap. Ni kali kedua buat, xde kismis ganti pki kurma (sempena bln puasa). hehe. TQ for sharing the recipe.

-whoamethyst

Ina9779
Oct 28, 2011, 5:05:00 PM

Tq sharing resepi.... 1st time buat.. n terus suka.. selalu kalau mkn yg org lain buat lemak sgt .. tp yg ni just nice.... buat garing2 mmg sedap :)

Nov 23, 2011, 1:55:00 PM

hi... thanks sharing recipe... Mlm nanti nk try buat.. Mesti sedap kan...

Dec 28, 2011, 6:08:00 PM

nak try wat gaklah...nasib baik jumper resipi yg senng nie...thanksssss:)

Jan 29, 2012, 3:03:00 PM

kakak! dah try buat. jadi!!! hehe. nengok kat sini saya buat blogpost pasal resipi akak nie.

http://thezairablog.blogspot.com/2012/01/puding-roti-yumyum.html

Feb 2, 2012, 8:51:00 AM

salam....terima kasih untuk resepi yang sangat sedap ni...saya dah cuba buat...kali pertama tak berapa sedap macam manis aje...pas tu buat lagik...kali kedua jadi dengan sedap nya...terima kasih untuk resepi yg simple dan sedap ni....senang2 layan la kat blog saya...

http://kekkaksar.blogspot.com/2012/01/aktiviti-di-kala-bosan-dan-stress-di.html

Apr 6, 2012, 4:32:00 PM

Salam, saya salin sebahagian resepi atas dalam blog saya, dah kasi kredit: resepi puding roti

Jun 16, 2012, 9:56:00 AM

Tq for the recipe.... Yg ada tu pakai tepong jagung.... Nasib bsik resepi x pakai tepong jagong sbb xdo kat rmh....

Anonymous
Nov 15, 2012, 4:53:00 PM

thanx dear...i try it just now..=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...