Apr 10, 2011

Home » , , , » Tempat Makan yang Best di Johor Bahru | Ada lagi nak tambah?

Tempat Makan yang Best di Johor Bahru | Ada lagi nak tambah?

Hehehe, oleh kerana kami akan pulang ke Malaysia bulan 6 nanti, kami tengah membuat senarai-senarai perkara yang akan dibuat bila balik nanti. Salah satunya adalah berkunjung ke tempat-tempat makan yang best..kikiki.. Nak melepas perasaan sepuas hati sebab kat sini tak dapat nak makan yang best2 kalau keluar, asyik-asyik tempat makan yang sama aje..

Kalau dulu, semasa kami berada di JB, lebih spesifik di Taman Universiti, kami suka makan Nasi Beriyani kat Taman U tu, tak ingat nama seih.. Padahal baru 1 tahun ++..hohoh.. Yang pasti bukan kedai mamak, sedap tetap sedappp, tapi agak mahal lah sikit bagi harga kat Taman U tu.. Lagi, roti canai kat Taman U pon memang meletopss, tapi tak ingat nama kedai..ekeke.. Tempat kami ingatlah, dekat ngan Petronas Taman U bahagian JJ.. Ayam tandoorinya memang hotsss.. Pastu, kalau nak makan ikan siakap masak 3 rasa ke, ataupun puyuh masak kicap (saya tak minat, my fren minat gilerss), ada satu kedai yang memang sodapp, tapi servisnya agak lambatla sikit.. Sekali lagi, tak ingat nama kedai..kikiki, tapi tempatlah ingatla, dekat ngan Petronas Taman U belah Maybank. Kalau nak minum petang, kat belakang Pasar Taman U tu ada gerai-gerai kecil yang jual pisang goreng, keropok, dan yang speselnya adalah cendol. Mr Hadi suka cendol pulut, saya suka cendol jagung..nyum..nyum..

credit

Dah habis part Taman U, area ke arah JB pula, saya sangat sukakan murtabak spesel Kampung Majidi.. Perghh, memang syok, tapi Mr Hadi lagi suka akan Murtabak Mengkasar Pekan.. Saya pulak lagi suka Murtabak Kampung Majidi..hehehe, tapi tempat ni kami selalu lost..ekeke.. Sebabnya agak tersorok dalam kampung. Yang pasti, sebelah Masjid Kg. Majidi. Pastu, kat tempat yang dikenali ramai iaitu Danga Bay, yang sedapnya adalah dessertnya. Kalau yong tau fu, saya kurang berminat kalau jenis kuahnya adalah sup, saya suka yang kuah ala-ala kicap pekat pedas tu.. Dolu-dolu, ada kereta bergerak yang jual yong tau fu, yang tu beshhh.. Dekat dengan Danga Bay tu, ada Restoran Singgah Selalu. Kat situ kami suka makan tauhu bakar yang sebut je terasa nak meleleh ayaq liuq, nasi goreng ketam yang memang menjilat jari..hehehe.. Banyak lagilah yang beshh kat sini..

credit

Lagi, saya pernah makan kat Setulang Laut, ermm.. Nak kata besh ke tak dan kat mana, tak ingat coz saya jarang makan kat situ, pi sana pon sebab kawan yang ajak.. Nak pi lagi sekali lagi pastu dah ala-ala pening sebab ada pembaharuan kat Setulang tu.. Ada satu tempat makan seafood yang best, tak silap saya nama tempat tu Kampung Melayu. Yang menariknya, makan kat situ mengadap Singapore dan dengar-dengarnya, ramai orang Singapore suka makan kat situ.. Tapi harga kat situ a little bit pricey la.. Tak silap saya kat situ glamer dengan Nasi Lemak juga..

Ni adalah tempat yang sering kami pi la.. Mesti banyak lagi tempat makan yang besh kat JB ni yang kami tak tahu. Jadi kalau uols tahu mana-mana tempat yang besh, mehlah share dengan kami.. Lehla kami serbu nanti..hehehe


p/s : Oh ya, kalau ada yang tahu, mana-mana servis yang ada menyewakan car seat untuk baby lingkungan umur 1 - 3 tahun, let us know ek.. Kalau uols nak sewakan car seat anak uols yang dah tak pakai tu, pon boleh juga.. Yang penting, masih elok untuk digunakan.. 


Nak mitak jasa baik klik like kat SINI.. Thanks ^_* 

Longchamp New Year Sale, Klik SINI

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

17 Comments
Comments

17 comments

Apr 10, 2011, 11:17:00 PM

dlu sy jarang kuar mkn besh2....huhu....kat restoran singgah selalu tu besh gak la...pas tu kat dataran kot nama dia ada steamboat...syok gak mkn kat situ...xtau ada lg ke x skrg ni...huhu...dah bertahun x g jb...

Apr 11, 2011, 12:23:00 AM

hari tu tgk jalan-jalan cari makan TV3..best ko dia makan seafood, kot kalau ko nk tau kat mana, buka website TV3 k.. pastu kalau pegi, silalah tepek gambo kat sini..kompem aku jeles lagik..hehe

Apr 11, 2011, 1:21:00 AM

u balik msia bln 6 yer :) kalau dtg KL, calling2 la, boleh kita jumpa heheh

Apr 11, 2011, 8:08:00 AM

makan seafood kat kg senibong la best kan :) murtabak kg.majidi tu mmg smpi la ni sedap :)

Apr 12, 2011, 1:24:00 AM

tman u?? nasi beriani shahab kan...sebelah papa chop mama grill...yg roti canai pulak, restoran aliff...

btw kat tmn u sekarang banyak middle east punya restoran dah...setiap cerok ader jer restoran middle east ni..

eh nanti kalau dtg tmn u...calling2 lah yer..leh berkenalan..

Apr 12, 2011, 2:03:00 AM

@aanie : hehehe..tu lah, dah lama tak ronda jb, banyak nama tempat dah lupa..

@aisha : ade ek..skang juga aku gi usha..ekekke..

@mz : menarik juga tu..

@huda : ha, kg senibong namanya..ekeke..kg melayu pulak..kikiki..

Apr 12, 2011, 2:28:00 AM

@ayu : ha'ah, shahab nama kedai tu..ekeke..punyerlah lama tak pi sampai lupa..menarik gak tu..leh jumpa kan..hihihi

May 9, 2011, 12:57:00 PM

Try la skali kt Best 17 Tepian Tebrau plak...bole tahan gak masakan seafood dia.Sy rekemen Asam Pedas power, lemak cili api special, 3 rasa, ketam black pepper power, udang & sotong grg BUTTER (bkn grg tepung) paling rekemen & BEST dlm clas dia. Klau nk diskaun ckp je Shah rekemen.. insyaAllah bos Botak & wif dia Kak Weda bole bg...klau bole suh bos & kak Weda masak...mmg terbaik dr ladang...

Emy
Aug 2, 2011, 8:48:00 PM

murtabak MAN TOMOK yg kat kg melayu tu..cendol kat tmn u my pren yg niaga brader botak..kedai dia ade tut tut(teksi vespa)

Anonymous
Aug 6, 2011, 1:35:00 PM

singgah slalu xbest da skrg ni makanan kureng
murtabak kat depan masjid tu aza96 nama kedai die
roti canai murah n sedap gi pasar kg melayu pagi2

Aug 8, 2011, 11:30:00 AM

ada lagi restoran baru bukak kat senibong.. baru sebulan lbih bukak. masakan dia memang best,special. law nak tahu dgn lbih lanjut, call 019-7184340 or email sy amy88bugis@yahoo.com. untuk gambar2,or menu or makanan set...

Aug 8, 2011, 11:33:00 AM

ada lagi restoran baru bukak kat kg.senibong. masakan dia memang best. yg dtg stakat nie xade komplain ape2. kedai nie baru bukak sebulan lbih. try la kat restoran permata senibong.gerai no 8. utk pertanyaan : 019-7184340 or email amy88bugis@yahoo.com

Sep 8, 2011, 12:51:00 PM

Saya dah cuba Restoran Permata Senibong memang best masakan Seafood stail Nyonya. Saya cadangkan makan Siakap Stim Nyonya, Sotong Bakar Baba, Assam Pedas Ikan Merah, Siput Gonggong, Mantow Goreng, Crispy Kailan ( resipi ni tak pernah dijumpai kat mana2 ), Salted Egg Crab.
Hari tu ada masuk beberapa surat khabar pasal masakan dia

Jan 5, 2012, 10:16:00 PM

hmmm menarik citer....saya baru je buat blog pasal makan2 nih..ala baru sebulan...ada la entry post restoren2 jb...ari tu pegi penang pun sempat gak citer skit...nnt kalu senang2 datang le yer kat www.blogmakanbest.blogspot.com dan kalu bolih tu register la sebagai follower skalik yek...TQ TQ

Anonymous
Mar 30, 2012, 6:43:00 PM

nasi beriani sahab tu memg sedap tapi mahal skit. dulu time study kat utm skudai i selalu makan breakfast kat dlm pasar taman u..gerai yg hujung yg jual kueh bebyk lebih 20 jenis kueh! macam macam ada menu lontong,soto, nsi ambg,mee rebus,ayam goreng panas, nasi lemak berlauk.my fav nasi lemak ayam+sambal kerang.power gila. tpi pack skit la ramai org lagi lagi weeken.

Apr 24, 2012, 9:51:00 PM

saya ada 35 posts pasal tempat2 makan menarik kebanyakan nye area JB kat blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com so singgah la yer

Dec 19, 2013, 3:46:00 AM

Nanti nak anak-anak pergi cuba makan kat kedai-kedai inilah. Terima kasih.

Kelebihan Ahli Dan Cara Daftar Pengedar Shakle

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...